Recepty z červené řepy

Článek jsem zveřejnila 27.5.2017 Seznam článků

V návaznosti na článek „Trekking with Beet juice“, který jsem zveřejnila na blogu 25.5. 2017, se některé studentky pochlubily s recepty z červené řepy. Je krásné, jak se občas propojí téma se zkušenostmi. Přečtěte si o receptech více zde.

Recept číslo 1 mi zaslala studentka Ivanka z kurzu falešní začátečníci. Recept číslo 2 zaslala studentka Alenka z kurzu mírně pokročilí.

RECEPT ČÍSLO 1

Připravíme zeleninu – brambory, dýni, červenou řepu. Starší brambory se oloupou, novým se jen omyje slupka, dýni používám nejraději Hokaido, ta se jak známo neloupe, jen omyji a červená řepa se také neloupe, ale slupka se musí pořádně omýt. Pak zeleninu nakrájíme na poměrně stejné větší kousky, aby se upekla zhruba ve stejnou dobu. Naskládám do zapékací misky, na plech, do pekáčku – podle množství, osolím, pokapu olejem, trochu to v něm vyválím.

Troubu si předem  zapnu, abych zeleninu dávala už do horké trouby. Mám elektrickou, takže zapínám na 200. Odhaduji, že za 30 – 40 min. je to hotové (když už je slupka dýně měkká). Je samozřejmě možné přidat nějaké koření, třeba rozmarýn.

RECEPT ČÍSLO 2

A. ŠŤÁVA Z ŘEPY

Nakrájet na kousky, dát do odšťavovače a je hotovo. Pro chuť se může přidat šťáva z mrkve, jablek.

B. ČERVENÁ ŘEPA VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU

Řepu namočíme na chvilku do vody, omyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme do měkka. Vodu slijeme, po chvilce nalijeme studenou vodu, scedíme, řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky dáme do sklenic, proložíme kořením (špetka anýzu a fenyklu) a kolečky oloupaného křenu. Stlačíme rukou a zalijeme horkým nálevem. Uzavřeme víčky a sterilujeme cca 20 min.

Nálev: 1 l vody, 2-3 dl 8% octa, 10 dkg cukru, 30-40 g soli, svaříme.

Konzumace této zeleniny

– Zvyšuje odolnost organismu.

– Může být nápomocná i při léčbě rakoviny.

– Pročišťují střeva.

– Doporučuje se i během těhotenství.

– Prospívá tvorbě červených krvinek,

– Je vhodná při chudokrevnosti, povzbuzuje krevní oběh.

– Pomáhá léčit chřipku a nachlazení, vysoký tlak

Nejlepší účinky na zdraví má samozřejmě syrová, pro chuť jsou nejlepší bulvy s maximálně osmicentimetrovým průměrem. Pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby neztrácela zbytečně moc své životodárné šťávy. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.

Už příští článek pošlu rovnou do vašeho mailu!